zondag 12 juni 2011

Nispenseweg

Prentbriefkaart uit 1950. Het paard en kar is van Jan Schrauwen werkzaam bij bakker Dekkers. In de verte St. Jan Kerk (collectie: Piet Muys)

Tankstation 'de Shell', eind 1960-er jaren gesloopt wegens de reconstructie van rijksweg A58. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)
Reclamemateriaal uit de 1950-er jaren van de fa. A. Vissia-Brejaart met een afbeelding van de witte villa van Vissia aan de Nispenseweg 1 (kruispunt Nispenseweg/Rondweg). Later woonde hier radioloog Dr. Tjon Pian Gi. Woning gesloopt wegens uitbreiding Rijksweg A58. Op deze lokatie stond eerst de boerderij van Van Pul en daarna woonde de fam. Willekens hier. Rechts op de achtergrond 'de schuur' van Voermans. (collectie: Piet Muys
De televisietoren genomen vanaf de huidige lokatie Valeriuslaan/Roemer Visscherlaan). Links boerderij van Leijdekkers (voorheen Frans van Gastel) en rechts de villa van Dr. Tjon Pian Gi aan het kruispunt Nispenseweg/Rondweg. Uitgegeven in maart 1965 door Bruglemans en V&D juni 1965. (collectie: Piet Muys)

TV toren genomen vanaf de Langdonksestraat. Op de voorgrond de voormalige woning van Piet en Nel Bakx (bekend van de frites en ijs) aan de Nispenseweg (thans Gezellelaan) Uitgave 1964. (fotocollectie: Piet Muys)

TV toren genomen vanaf de Nispensestraat (ca.1965). Op de voorgrond de tijdelijke boerderij van Leijdekkers (gesloopt voor de wijk Kroeven) De boerderij was voordien van Frans van Gastel. (foto: Twan van de Weijgert)

Voormalige boerderij van de fam. Jacobs aan de Nispenseweg 5. De boerderij stond voor de bocht in het huidige Landjuweel (fotocollectie: fam. Jacobs)
Uitzicht ca. 1975 vanaf De Brink op 'de schuur' van Voermans (MCD, nu Agrimarkt) met de op de voorgrond de voormalige woning van de fam. Heersche. Links bouwgrond voor Landjuweel na de sloop van de boerderij van de fam. Jacobs. (collectie: Piet Muys)
Luchtfoto ca. 1971. Op de voorgrond de Schuur (MCD). Woning van Van de Watering voor de TV toren aan de Nispenseweg is nog niet gesloopt. De Brink is nog in aanbouw (kwam in 1972 op zijn hoogste punt).
Rechts daarvan de voormalige noodkerk De Ark (1965-1967), hier nog in gebruik als kleuterschool.

Uitzicht anno 2004 bij het parkeerterrein van de Agrimarkt aan de Streuvelslaan. Tussen de ex- woningen van de fam. vd. Broek (nu wit na renovatie) en de fam. Bakx aan de Gezellelaan is later de woning van de fam. Vissers gebouwd. Rechts Landjuweel, waar vroeger de woning van de fam. v.d. Watering stond. (foto: Piet Muys)

De voormalige woning van de fam. Veldkamp gelegen op de hoek Gezellelaan/Streuvelslaan (voorheen Nispenseweg/Langdonksestraat) (foto: Piet Muys 2007)

Links voormalige woning van Van den Broek en rechts Bakx. Het wegdek van de oude Nispenseweg (thans Gezellelaan) is nog te zien. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)

Voormalige woning fam. Bakx. Op de achtergrond Landjuweel. Het wegdek van de oude Nispenseweg (thans Gezellelaan) is hier nog te zien. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)

Links voormalige woning fam. v.d. Broek, daarnaast nieuwbouw woning fa. Vissers en rechts voormalige woning fam. Bakx. Op de achtergrond Landjuweel. Het wegdek van de oude Nispenseweg (thans Gezellelaan) is hier nog te zien. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)

Oude reclame uit "propaganda-uitgave van de Gemeente Roosendaal en Nispen" uit 1952 (collectie: Ad Muys)

(fotocollectie: fam. v.d. Broek)

De voormalige woning van de fam. Heersche aan Landjuweel (voorheen Nispenseweg) (foto: Piet Muys)

Rechts de 'schuur van Voermans', waar sedert ca. 1968 de MCD in gevestigd is. Tijdens een grote verbouwing in de 80-er jaren was de supermarkt in een noodwinkel gevestigd. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)
Luchtfoto uit 1940 van tricotagefabriek Weba, later M.P. de Wit, Delana en tenslotte M.A. Engelvaart. In de 1980-er jaren gesloopt en op het perceel is nu de Louis Paul Boonlaan te vinden.


Advertentie uit 1960 (Brabants Nieuwsblad)

Reclame en bedrijfsinformatie uit "propaganda-uitgave van de Gemeente Roosendaal en Nispen" 1952 (collectie: Ad Muys)
Tricotagefabriek Weba, later M.P. de Wit, Delana en tenslotte M.A. Engelvaart is in de 80-er jaren gesloopt. Op het perceel is nu de Louis Paul Boonlaan te vinden. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)

M.A. Engelvaart Tricotagefabriek (voorheen Weba, M.P. de Wit en Delana) aan de Gezellelaan (voorheen Nispenseweg). Links de witte villa van de fam. Zijlstra. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)

M.A. Engelvaart Tricotagefabriek (voorheen Weba, M.P. de Wit en Delana) aan de Gezellelaan (voorheen Nispenseweg). Links de witte villa van de fam. Zijlstra. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)

Villa van de fam. Zijlstra. Het pand was oorspronkelijk eigendom van de suikerfabriek (VCS) en ontworpen door architect Van de Vreede. (fotocollectie: fam. v.d. Broek)

Kruisbeeld (z.g. Groot Kruis op verhoging die men Calvarieberg noemde) aan de Nispenseweg. De grond was in erfpacht geschonken aan de Parochie St. Jan de Doper door de fam. Rombouts. Stond ter hoogte van het huidige kruispunt Gezellelaan/ Valeriuslaan. Op de achtergrond een loods van de Ned. Heide Mij (fotocollectie: fam. Rombouts)

Inzegening nieuw kruisbeeld (Groot Kruis op de Calvarieberg) door deken van Mierlo en pastoor Romme op 26 mei 1955. Het origele kruisbeeld (geplaatst op 23-02-1931) was tijdens de oorlogsjaren wegens de aanleg van bunkers en de tankval verdwenen.(fotocollectie: fam. Rombouts)

Kroeven in ontwikkeling: Achtergrond TV-toren en witte villa van de fam. Zijlstra. Op de voorgrond houten gebouw (bouwkeet) bij aanleg straat Tesselschadelaan, naast de tuinderij van A.W. Mathijssen. De oude Nispenseweg lag er nog. Foto ca. 1969-1970 (collectie: Anita Mathijssen)

Woning bij tuinderij van A.W. Mathijssen (1958). (collectie: Anita Mathijssen)

Uitzicht vanaf het gazon van de woning van A.W. Mathijssen op het weiland van de fam. Rombouts aan de overkant van de Nispenseweg (1958). (collectie: Anita Mathijssen)

Woning bij tuinderij van A.W. Mathijssen (winter 1962/1963). (collectie: Anita Mathijssen)

Woning bij tuinderij van A.W. Mathijssen (1965). (collectie: Anita Mathijssen)

Uitzicht vanaf de Helmersflat in ca. 1969-1970. Kas met klein huisje in het midden op de voorgrond is van de N.A.K.-keuringsdienst, later gekocht door de heer A. Mathijssen voor de uitbreiding van zijn kwekerij. Voor de molen de gemeentelijke plantsoenendienst. Op de achtergrond nieuwbouw in de wijk Langdonk. (collectie: Anita Mathijssen)

Uitzicht vanaf de Helmersflat in 1973 op de kwekerij van A.W. Mathijssen en de nieuwbouwwijk Langdonk. (collectie: Anita Mathijssen)

De oude Nispenseweg ter hoogte van de boerderij van de fam. Rombouts. In de verte rechts de woning van de fam. Mathijssen (fotocollectie: fam. Rombouts)

Nispenseweg in de strenge winter van 1962/1963 met zicht op de boerderij van de fam. Rombouts. (fotocollectie: fam. Rombouts

Koeien worden gemolken achter de boerderij van de fam. Rombouts aan de Nispenseweg (1960) (fotocollectie: fam. Rombouts)

De oude Nispenseweg richting Roosendaal met zicht op de boerderij van de fam. Rombouts (fotocollecttie: fam. Rombouts)

Zicht op de boerderijen van de fam. Meesters en Rombouts aan de Nispenseweg (links). Op de achtergrond (rechts) de TV-toren met woningen en 'de schuur' aan de Langdonksestraat. (fotocollecttie: fam. Rombouts)

Boerderij van de fam. Meesters aan de Nispenseweg 26. Het woongedeelte dateert uit 1902, terwijl de schuur in 1931 is aangebouwd. Foto ca. 1960. (collectie: C.A.C. Verhulst-Meesters)

Achterzijde boerderij van de fam. Meesters aan de Nispenseweg 26. Foto ca. 1960.(collectie: C.A.C. Verhulst-Meesters)

De Nispenseweg genomen achter de boerderij van Meesters. Verderop de boerderij van Rombouts. Nieuwbouw van de wijk Kroeven. Rechts in de verte is de woning van Mathijssen (groentenkassen, later tuincentrum Laag Borteldonk) en de schuur van Voermans (MCD) te zien. (Dia van Willem Voeten uit 1965 / collectie: Vera Voeten)
Luchtfoto uit augustus 1962 met noodwoningen langs de rondweg (A58), Langdonksestraat, Nispenseweg en Kroeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten